MÜCÂDELE SÛRESİ

Bu sûre medine'de nâzil olmuştur, 22 âyettir.

1

Kocası hakkında seninle tartışan ve Allah'a şikâyette bulunan kadının sözünü Allah işitmiştir. Allah sizin konuşmanızı işitir. Çünkü Allah, işitendir, bilendir.

(.......) kelimesi (.......) anlamındadır.'Seninle konuşarak tartışan'demektir. Bu şekilde de okunmuştur.

Tartışan Ubade'nin kardeşi Evs b. Samit'in kansı Havle binti Salebe'dir (rha). Kocası onu namaz kılarken gördü. Güzel bir kadındı. Selâm verdiğinde kocası ondan murat almak istedi. O kaçındı. Bunun üzerine kocası ona zihar yaptı. (Zihar bir adamın kansı, annesi, kayınvalide ve sütkardeşi gibi ebediyen mahremi olan bir kadının bakılması câiz olmayan bir yerine benzetmesidir. Mesela, “Sen bana anamın sırtı gibisin.” veya “karnı gibisin” demek zihardır.)

Bunun üzerine kadın Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e geldi ve şöyle dedi:

“Ben arzularıan genç bir kız olduğum hâlde, Evs beni nikahladı. Ne zamanki yaşlandım ona çocuklar doğurdum şimdi beni anası gibi kıldı.”

Rivâyet edildiğine göre o şöyle dedi:

- “Benim küçük çocuklarını var. Onları ona versem zayi olacaklar, kendime alsam aç kalacaklar.” Bunun üzerine Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

- “Senin hususunda yanımda hiçbir şey (çare) yok.” dedi. Rivâyete göre Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem), ona (kadına):

- “Ona haram oldun.” dedi. Kadın:

- “Ya Rasûlellah talak zikretmedi. O, benim oğlumun babasıdır. Bana insanların en sevgilisidir” , dedi. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

- “Ona haram oldun.” dedi. Kadın:

- “İhtiyacımı ve hüznümü Allah'a şikâyet ediyorum.” dedi.

Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) ona, her “Ona haram oldun.” dediğinde kadın kısık sesle şikâyet etti ve nihayet bu âyeti kerime nâzil oldu. Taberânî, Tefsîr, 14/2.

“Kocası hakkında...” onun durumu ve manası hakkında Allah'a şikâyette bulunan... “Başına gelen çirkin şeyi izhar eden.

“... konuşmanızı...” yani; birbirinize karşı söz söylemenizi demektir.

(.......) fiili (.......) fiilindendir. O da “Bir şeye döndü, rücû etti.” manasına gelmektedir.

Allah işitendir...” zorda kalanın şikâyetini işitir. “... görendir...” onun hâlini görendir.

1 ﴿