24

Evli kadınlarla evlenmeniz de haram kılındı. Âyette ”evli kadınlar" diye tercüme edilen ”Muhsanât" kelimesidir. Muhsanât, korunmuş kadınlar demektir. Evlilik, kadınları harama düşmekten koruduğu için bu ifade kullanılmıştır.

Kur'ân-ı kerim'de ”ihsan" kelimesi, dört anlamda kullanılır:

1- Bu âyette olduğu gibi evlenmek,

2- ”İffetli yaşamak şartıyla" (Nisa: 24) âyetinde olduğu gibi, iffet.

3- ”içinizden inanmış hür kadınlarla evlenmeye gücü yetmeyen..." (Nisa: 25) âyetinde olduğu gibi, hürriyet.

4- Yine Nisa sûresinin 25. âyetinde geçtiği üzere İslâm. Çünkü oradaki ”Evlendikten sonra" ifadesini ”İslâm olduktan sonra" diye tefsir edenler vardır.

Sahibi bulunduğunuz cariyeler bundan

müstesna. Cariyeden maksat, esir alınan hanımlardır. Bunlar, küfür ülkesinde evli olan kadınlar olup, savaşan müminlere helâldirler. Allahü teâlâ, evli kadınları erkeklere lıaram kılmak suretiyle, onların iffetini ve neseblerinin sağlığını korumuştur. Erkeklerin de, ırzlarının şerefini aşağılara düşmekten ve çiıkefe karışmaktan koruyarak, görevlerinin yüceliği ifade edilmiştir. Çünkü Allah, işlerin en yüce olanını sever, diişük, adî işlerden nefret eder. Allah, ”cariyeler müstesna" buyurmuştur. Yani o hanımları, giiç ve kuvvet kullanmak suretiyle kâfirlerden elde etmişsinizdir. Bunun içindir ki din, onların bir lıayız görüp gebe olmadıkları kesin olarak anlaşılıneaya kadar onlara yaklaşmamayı gerekli kılmıştır.

İşte

bunlar, Allah'ın size farz kıldığı hükümlerdir. Allahü teâlâ bunların haram olduğunu size yazmış ve bunları uygulamanızı size farz kılmıştır.

Bunların yani sayılan bu kadınların

dışında, iffetli olarak, zina etmeksizin, mehirlerini verip, {mallarınızla evlenmek istemeniz size helâl kılındı.} Yukarıda sayılan guruplar dışında, mehirlerini tam olarak vermek ve zinadan kaçınmak suretiyle, bir veya birkaç tane hanımla evlenmek istemenizde bir sakınca yoktur. Ancak sünnetle de bir kadınla teyzesi veya halasını aynı nikah altında toplamak haram kılınmıştır.

"Sifah" kelimesi, zina ve fuhuş demek olup meniyi akıtmak anlamına gelir. Zina'dan maksat bu olduğu için ”silah" denilmiştir. Yani zina yapmayarak ırzlarınızı koruyun, demektir. Buna göre âyetin manası şöyle olur. Zina yaparak mallarınızı kaybetmeyin. Sonra hem dünyanız, hem de ahiretiniz elden gider. Fakat kadınlarla evlenin. Bu sizin için daha hayırlıdır. Burada malın zikredilmesinin sebebi, maldan başka bir şeyin mehir olarak verilemiyeceğine işaret içindir.

Onlardan, sahih nikah, sahih halvet vs. gibi

faydalanmanız karşılığında, kararlaştırılmış olan mehirlerini verin. Çünkü mehir, hanımlardan istifade etmenin karşılığıdır.

Mehrin kararlaştırılmasından sonra, az veya çok vererek,

biribirinizi razı etmenizde bir sakınca yoktur. Melıri kararlaştırdıktan sonra, karşılıklı rıza ile azaltıp eksiltmekte veya hanımın, tesbit edilen bu melıri kocasına bağışlamasında hiçbir sakınca yoktur.

Allah kulların menfaatini

en iyi bilen ve kanunlaştırmış olduğu hükümlerde de

hikmet sahibi olandır.

24 ﴿