YÂSÎN SÛRESİ

Bu sûre-i celile cin sûresinden sonra Mekke'de nazil olmuştur. Seksen üç âyettir. -Yasin» diye başladığı için bu ismi almıştır. Bu sûreye «Kaîb» ismi da verilmiştir. İtikada dair birçok esasları ihtiva ettiği ve okuyanların kalblerini nûrlandırdığı için de «Kalbü’l-Kur'an» adını almıştır. Birçok yanlış inançları ortadan kaldırdığı ve İslâmiyeti müdafaa ettiği için de «Dafia» unvanını almıştır. Gafilleri ikaz edip haklarındaki hükra-i ilâhîyi bildirdiği için de -Kaziye» adını almıştır. Kendisini, ihlâs ile okuyanların dünyevi ve uhrevî nimetlere nail olacaklarına vesile olacağı için «Muammime» unvanını da almıştır.

Bu sûrenin ihtiva ettiği başlıca konular şunlardır:

1- Hazret-i Peygamberin risaletini tasdik ve ona muhalefet edenleri tehzir ve tehdit.

2- Önceki ümmetlerin inkârları yüzünden başlarına gelen felâketleri beyan ile arkadan gelenleri uyarmaya davet etmek.

3- Hâlik-ı Zülcelâl'in, bir kısım eserlerine insanoğlunun dikkatini çekerek akıl sahiplerini tefekküre sevk etmek.

4- Âhireti inkâr edenlerin nasıl pişman olacaklarını bildirmek ve mü’minlerin ne büyük bir mükâfata nail olacaklarını müjdelemek.

5- insanların mükellef oldukları dini vazifeleri irşad ile, bütün mevcudatın Allah'ın varlığına ve birliğine delâlet ettiğini bildirmek.

6- Her canlının kıyamet günü hesaba çekileceğini haber vermek.

1

«Yâ Muhammed, oku Yasin süresini.»

Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem)'den şöyle rivayet edilmiştir: Kur'an’ın içinde bir sûre vardır ki, okuyana ve dinleyene kıyamet günü şefaat eder, onun ismi da 'Yâsin»dir. İbn Abbas’ın rivayetine göre, Yasin, Tay kabilesinin lisanında insan demektir. İbn Hanefiye'ye göre, Yasin «Yâ Muhammed» demektir. İmam-ı Katade'ye göre Yasin, Kur'an’ın isimlerinden biridir. İmam-ı Kâ'b'ın rivayetine göre, Yasin, yemindir. Allahü teâlâ gökleri ve yeri yaratmadan iki bin yıl önce Kur'an'a yemin etmiştir. «Ve’l-Kur'âni'l-Hâkim» buyurmuştur ki, buna delildir.

1 ﴿